Kompetenciánk

  "Big Data": extrém méretű adathalmazok

  Az extrém nagy adathalmazok kezelése és főleg elemzése nagy és aktuális kihívás. Csoportunk folyamatosan fejleszt, kutat és alkalmaz ilyen feladatok megoldására alkalmas eszközöket és technológiákat.

  Keresőtechnológiák

  Csoportunkban csaknem egy évtizedes múltra tekint vissza a keresőrendszerek kutatása és alkalmazása, sok tudományos és gyakorlati eredménnyel.

  Adattárházak és üzleti intelligencia

  Amellett, hogy hagyományos relációs adattárház rendszereket fejlesztünk és alkalamzunk partnereinknél, folyamatosan kutatjuk az új, jól skálázódó osztott technológiákat, algoritmusokat és eszközöket.

  Gépi tanulás

  Az adatbányászat területén sokszor a felmerülő probléma megoldását egy gépi tanuló algoritmus szolgáltaja. Sikerrel alkalmazunk és továbbfejlesztünk gépi tanuló algoritmusokat.

  Gráfvizualizáció

  A csoport által kifejlesztett kliens-szerver architektúrájú eszköz nagy méretű, heterogén adatokban való hatékony keresést és böngészést támogatja.

  Szociális hálózatok elemzése

  A virtuális közösségi hálózatok térnyerésével fontos kutatási terület lett ezen hálózatok vizsgálata. Ezen a területen két lényegében különböző kérdésen is dolgozik a csoportunk: információ terjedésének vizsgálata a hálózatban valamint két hálózatban az azonos felhasználók megtalálása.

  Bioinformatika

  Az adatbányászati feladatok megoldása során szerzett tapasztalatainkat biológiai adatok feldolgozásakor is alkalmazzuk. A hatalmas méretű biológiai adathalmazok feldolgozása speciális algoritmusokat és hatékony számítási környezet igényel.

  Adatbányászati elemzés

  Csoportunk egyik fő szakterülete az adatbányászat, nagy adatbázisokban összefüggések keresése. Komplex adathalmazok feldolgozása és prediktív modellezés. Több jeles adatbányászati versenyen vettünk részt, ismerjük, alkalmazzuk és továbbfejlesztjük a "state of the art" technikákat. Ügyfeleink között vannak telekommunikációs cégek, biztosítók.

  Azonosságfeloldás / deduplikáció

  Adatintegrációs, adatelemzési feladatok visszatérő, nehéz és jórészt megoldatlan problámája az azonosságfeloldás, avagy deduplikáció: adatbázis elemeket kell csoportosítanunk aszerint, hogy milyen valós dologra vonatkoznak.