"Big Data": a Lendület Fiatal Kutatói Program 2012 díja csoportunknak

  Az MTA elnöke által átadott díj a Benczúr András vezetésével benyújtott "Big Data" pályázatunkat támogatja, 5 éven keresztül.

  A technikai haladás útján nincs visszalépés: az élet minden területét átszövik az infokommunikációs technológiák. Szenzorokkal felszerelt mobil eszközök kötik össze a felhasználók tömegeit, és közben óriási mennyiségű adatot hoznak létre. A fizikai és digitális világ között ma még meglevő választóvonal áttöréséhez teljesen új szemléletre van szükség.

  A ,,Big Data" - a magyarul nehezen visszaadható kulcsszó; olyan kérdéseket takar, ahol a fő probléma az adatok mérete maga. Az üzleti intelligencia, a nagy hálózatok adatbányászata területén jelentkező óriási méretű információfeldolgozási problémákkal szeretnénk foglalkozni. Különösen fontosak számunkra a közösségekkel kapcsolatos jelenségek, a sok információ minőségileg új feldolgozása.

  A kutatócsoportot matematikusok és mérnökök fogják alkotni. A kétféle szemlélet együttes jelenléte, szinergiája a siker záloga: az alapvetően kísérleti jellegű eredményeket mély
  algoritmuselméleti és valószínűségszámítási tudással kell megalapoznunk.

  Időpont: 
  szerda, 2012, május 30