Mikroszimuláció alkalmazása a társadalmi-gazdasági előrejelzésére a KSH kutatóállományán

  Előadó: 
  Csicsman József

  A demográfiai változások követése mikroszimulációs technológiával.

  A kutatás alapötlete, hogy meglévő, országosan reprezentatív adatgyûjtések felhasználásával mikroszimulációs módszerekkel becsüljük a lakosság demográfiai jellemzőit, vezessük tovább az idő függvényében a várható gazdasági változásokat az egyes emberek karrierjében, majd ennek ismeretében számoljuk ki a várható intézkedések hatásait. 2005-ben a KSH 2004-s bázissal végezte el a Mikrocenzus adatfelvételét, melynek egy kiegészíto felvétele volt a Jövedelem-felvétel.
  A KSH Háztartásstatisztikai adatgyûjtés és az azonos időszakra vonatkozó Jövedelem-felvétel Statistical Matching eljárással való összekapcsolásával létrehozott un. Kutatói adatállomány reprezentatív az egész társadalomra nézve. Így statisztikai szempontból jó minőségû, éves bontású fogyasztási és jövedelmi adatok állnak rendelkezésre háztartásonként és azokon belül személyenként.
  A 2004-es adatállomány előrejelzésre, az azóta bekövetkezett demográfiai és gazdasági változások miatt ma már nem használhatóak, ezért az állományt meg kellett öregbíteni 2005-re,2010-re.
  Az előadás bemutatja a Mikroszimulációs módszertant és annak alkalmazhatóságát, kutatóállományok létrehozásának technológiáját és a segítségével végrehajtható államigazgatási, pénzintézeti és telekommunikációs szektorbeli alkalmazásokat.

  Csatolmány: 
  Típus: 
  adatbányászat szeminárium
  Időpont: 
  csütörtök, 2010, szeptember 30 - 10:15
  Őszi félév

  Nyelvek